DAYCARE CENTER LOFTSCHLOSS

baukind-kita-loftschloss-gruppenraum-4-192

The daycare Loftschloss is the first Berlin daycare center to be located inside a shopping mall. The building was formerly a telephone complex from 1903, and is now protected as a heritage site. The 240 m² commercial unit had been most recently used as a beverage market. For the conversion into a children’s playground, the large area is divided into sections by implementing multi-angled structures, full of nooks and crannies. These sections are connected in an open-plan style. In order to meet the various needs of 30 children, niches and additional levels were created to naturally divide the room.

Client: Loftschloss e.V.
Size: 240 m² for 30 children
Services: LPH 1-8, fire protection planing, funding
Completed: 08/2012
Location: Berlin
baukind-kita-loftschloss-gruppenraum-1
baukind-kita-loftschloss-gruppenraum-2
baukind-kita-loftschloss-garderobe-1
baukind-kita-loftschloss-flur-1

The spacious cloakroom is where the important day-to-day transitions for the children take place, not merely a place for changing clothes. For parents and educators it is a place for exchange. Thanks to its spatial qualities, the cloakroom also provides room for other activities when needed.

The two group rooms are connected by a sliding panel, which can disappear into a shelving tower to open the rooms up. The opposite climbing tower may be ascended or remain hidden.

baukind-kita-loftschloss-bad-6-1920
baukind-kita-loftschloss-bad-4
baukind-kita-loftschloss-bad-5
baukind-kita-loftschloss-bad-2

In addition to washing their hands in the bathroom, the children can spend time exploring the element water. And more importantly, it’s used for splashing around!

Through a window at mirror height, kids can see into the group room and interact with friends. The small mosaic tiles bounce playfully up and down the walls.

baukind-kita-loftschloss-gruppenraum-3
baukind-kita-loftschloss-podest-1

The former ventilation room was turned into a resting room. The carpet is a soothing green color that extends itself like a landscape.

Installations like soft foam modules, shelf elements and radiator panels are playfully integrated into the overall picture.

baukind-kita-loftschloss-ruheraum-3
baukind-kita-loftschloss-ruheraum-2

CONSTRUCTION PLAN

baukind-kita-loftschloss-grundriss

EXISTING AND BUILDING PHASE

baukind-kita-loftschloss-vorher-4
baukind-kita-loftschloss-vorher-3
baukind-kita-loftschloss-vorher-2
baukind-kita-loftschloss-vorher-1
baukind_kita-loftschloss-vorher-06
baukind_kita-loftschloss-vorher-05