DAYCARE CENTRE KINDERLACHEN

baukind-kita-kinderlachen-aussenansicht-1.2

The daycare center Kinderlachen is a new one-story building in Berlin Wahlsdorf. This 350 m² space, which accommodates 50 children, exudes the theme nature in all its spaces. In this project, baukind took responsibility for the architectural services in the LPH 1-8 and also organized funding.

Client: Pad gGmbH
Size: 350 m² for 50 children
Services: LPH 1-8, fire protection planing, funding
Completed: 11/2016
Location: Berlin
baukind-kita-kinderlachen-garderobe-1
baukind-kita-kinderlachen-bad-1

The cloakroom, resembling a spacious piazza, is the heart of the daycare center. The Piazza is a place for social exchange between parents and educators, and creates a calming entrance for the children.

A tree transports a refreshing outdoor atmosphere into the building. The skylight above provides a variable natural light. On the benches below, the children can play or rest under the tree.

baukind-kita-kinderlachen-aussenansicht-2

The group rooms and bathrooms are green, almost as though the lawn has made its way from the outside into the building. The indoor and outdoor spaces offer plenty of room for movement and imaginative play. The natural, creative pedagogical approach of the daycare center is reflected in the design of the façade. Large windows provide a view from the inside onto the green space outside. The façade´s wood paneling provides children with a larger-than-life chalkboard on which to draw.

baukind-kita-kinderlachen-garderobe-2
baukind-kita-kinderlachen-aussen-detail

CONSTRUCTION PLAN

baukind-kita-kinderlachen-planmaterial

EXISTING AND BUILDING PHASE

baukind-kita-kinderlachen-bau-6
baukind-kita-kinderlachen-bau-3
baukind-kita-kinderlachen-bau-7
baukind-kita-kinderlachen-bau-2
baukind-kita-kinderlachen-bau-4
baukind-kita-kinderlachen-bau-1