DAYCARE CENTER DRACHENHÖHLE

baukind-kita-drachenhoehle-gruppenraum-1.2

The form, material, and color give the design of the day care center Drachehöhle a natural feel, which fits the pedagogical concept of this center. The combination of natural materials with a minimal form language brings peace and structure into the everyday lives of the children and at the same time offers a wide range of possibilities for physical activity.

Client: Drachenreiter gGmbH
Size: 200 qm for 25 children
Services: LPH 1-8, fire protection planing, funding
Completed: 03/2013
Location: Berlin
baukind-kita-drachenhoehle-ruheraum-1
baukind-kita-drachenhoehle-bad-1
baukind-kita-drachenhoehle-baum-3
baukind-kita-drachenhoehle-baum-1
baukind-kita-drachenhoehle-baum-2

The themes of nature and landscape can also be found in the wall design and the composition of the tiles. There are climbing trees integrated into the space, which kids can play with and try out. The hooks in the wardrobe and bathroom are also made of wild wood.

Baukind tried to maintain as much as possible from the original design of the space which was a former sauna and salt-flat landscape. The salt walls and wall paneling of the salt sauna room, and even a small sauna cabin, remains in the children’s bathroom. This is used weekly by the children.

baukind-kita-drachenhoehle-flur-1
baukind-kita-drachenhoehle-podest-1
baukind-kita-drachenhoehle-garderobe-1
baukind-kita-drachenhoehle-garderobe-1920

CONSTRUCTION PLAN

baukind-kita-drachenhoehle-grundriss-kl

EXISTING AND BUILDING PHASE

baukind-kita-drachenhoehle-vorher-7
baukind-kita-drachenhoehle-vorher-1
baukind-kita-drachenhoehle-vorher-6
baukind-kita-drachenhoehle-vorher-5
baukind-kita-drachenhoehle-vorher-8
baukind-kita-drachenhoehle-vorher-4
baukind-kita-drachenhoehle-vorher-3
baukind-kita-drachenhoehle-vorher-2