baukind | Daycare Centre Friedrichshagen – Group Room

Behind the old town hall in Friedrichshagen is the daycare center of the sponsor JAO gGmbH. A new staircase connects the listed old building with a new extension. 60 children, from 1 – 6 years old, are cared for here and accompanied through the day with a focus on music. The pedagogy of the daycare center with a focus on musical education results in the design concept. Music and rhythm are translated into shapes and color. Like the keys of a piano, colored stripes lay next to light wood and are complemented by black accents. The result is a keyboard that can be experienced and played.

Client — JAO gGmbH
Size — 620 sqm for 60 children
Services — Interior design
Completion — 09/2022
Location — Berlin
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen – Room 2

Storage space and the stairway to the plateau were combined into one large element. The room gets a clear division and despite strong color accents a calm atmosphereatmosphere The recesses break up the overall appearance of the built-in element. The shelf becomes a place of experience with play niches and retreats.

baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Stairs
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – mobile shelf
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Music
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Staircase
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Wardrope 1
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Wardrope 2
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – corridor 1

Colored stripes also divide the wardrobe and combine the bench, dressing and built-in wardrobes into a harmonious image. In the staircase that connects the two parts of the building, there is a children’s house above the stairs with interior windows to the main entrance. The play area is thus expanded and the staircase becomes a place for playing and meeting.

baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – playhouse staircase
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – playhouses 3
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – playhouse

The group rooms take a step back in terms of design, but implement the keyboard in the flooring and wall design. The colored stripes can be found in play platforms, steps, wall design and flooring. The result is bright, friendly rooms that invite people to play and make music.

baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Relaxation room
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Room 3
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Play platform
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Children's bathroom

Color stripes in the tile backsplash also incorporate the children’s bathroom into the design concept, creating a cohesive overall look. The children are accompanied and welcomed from the checkroom, staircase, bathroom, corridors to the group rooms.

baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Making music
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Movement

FLOORPLAN

baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – FLoorplan groundfloor
baukind | Daycare Centre Friedrichshagen Berlin – Floorplan first floor

EXISTING AND BUILDING PHASE